REKISTERÖIDY

Tietoa Älystä

Valtavasti tehtäviä ja aineistoja

Älyssä on valmiina runsaasti erilaisia tehtäviä ja aineistoja. Sisältöä päivitetään jatkuvasti, joten tehtävät ovat aina ajankohtaisia. Tehtävien aineistot ovat yhtä monipuolisia kuin sähköisessä ylioppilaskokeessakin: mukana on tekstiä, kuvia, ääntä ja liikkuvaa kuvaa.

Tehtävät ja aineistot ovat Äidinkielen opettajain liiton asiantuntijoiden valitsemia ja laatimia. Älyyn on myös kenen tahansa opettajan helppo luoda omia tehtäviä joko omaan käyttöönsä tai kaikille jaettavaksi. ÄOL:n asiantuntijat tarkastavat ja hyväksyvät kaikki julkisesti jaettavat tehtävät.

Yhdeksään kategoriaan jaetut kielenhuollon tehtävät sopivat oppilaan itsenäiseen harjoitteluun, kun taas luku- ja kirjoitustaidon tehtävistä on vaivatonta opettajan antaa palautetta.

Opettaja-sivulle › Opiskelija-sivulle ›

Katso Älyn esittelyvideo

Äly toimii kaikilla laitteilla

Älyn suunnittelussa on otettu huomioon nykypäivän älylaitteet. Äly toimii sulavasti kaikilla nykyaikaisilla laitteilla puhelimista pöytäkoneisiin.

Eri toiminnallisuudet on suunniteltu toimivaksi myös kosketusnäyttöisillä laitteilla, eikä järjestelmän käyttö vaadi hiirtä tai erillistä näppäimistöä.

Opiskelijat voivat tehdä kaikkia tehtävätyyppejä myös puhelimellaan, jolloin harjoittelu onnistuu vaikka koulumatkalla.

Myös opiskelijan ja opettajan välinen kirjeenvaihto, tehtävien tarkistukset ja palautteiden lukemiset onnistuvat missä ja milloin vain.

Järjestelmä pitää huolen siitä, että myös keskeneräiset vastaukset tallentuvat järjestelmän muistiin, jolloin pidempiä tehtävävastauksia ja esseitä ei tarvitse kirjoittaa kerralla valmiiksi.

Tehtävien pariin voi palata ja lähettää ne tarkastettavaksi myöhemmin.

Älyn tarina

Vuodesta 1948 lähtien Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on yhdessä Äidinkielen opettajain liiton kanssa julkaissut kirjana kunkin vuoden äidinkielen ylioppilaskokeen tehtävät ja valikoiman oppilaiden vastaustekstejä. Alun perin nimellä Valioaineita julkaistu kirja on muuttunut äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeen mukana – esimerkiksi vuodesta 2006 lähtien mukana ovat olleet tekstitaidon kokeen tehtävät ja esimerkkivastaukset. Kirja on ollut sekä opettajille että opiskelijoille tärkeä apu ylioppilaskokeeseen valmistautumisessa.

Äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeen muuttuessa sähköiseksi Ylioppilastekstejä-kirjan korvaa sähköinen oppimisalusta Äly. Se palvelee lukio-opiskelijoiden ja -opettajien valmistautumista tulevaa koetta varten samalla tavalla kuin Ylioppilastekstejä-kirja on tehnyt jo vuosikymmenten ajan.

Älyn tuottavat yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Äidinkielen opettajain liitto. Alustan teknisestä toteutuksesta vastaa Mediapool Finland.

________________________________________________

Älyn sisältöjen parissa ovat työskennelleet

Äidinkielen opettajain liitto, ÄOL
toiminnanjohtaja Anne Helttunen
Kaisa-Maija Eeli

Älyn sisällöstä ja tehtävistä vastaa
ÄOL:n lukioryhmä:
Sari Hyytiäinen (pj.)
Terhi Davies
Karl Grünn
Ulla Koivukangas
Ulla Lauhava
Päivi Pekanheimo
Jonna Riikonen
Liisa Virtanen