REKISTERÖIDY

Tietoa Älystä

Valtavasti tehtäviä ja aineistoja

Älyssä on valmiina runsaasti erilaisia tehtäviä ja aineistoja. Sisältöä päivitetään jatkuvasti, joten tehtävät ovat aina ajankohtaisia. Tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita sisältävien aineistojen avulla äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelu ja ylioppilaskokeeseen valmistautuminen on mielekästä.

Älyn oppimateriaali, tehtävät ja aineistot ovat Äidinkielen opettajain liiton asiantuntijoiden laatimia ja valitsemia. Älyyn on myös kenen tahansa opettajan helppo luoda omia tehtäviä joko omaan käyttöönsä tai kaikille jaettavaksi. ÄOL:n asiantuntijat tarkastavat ja hyväksyvät kaikki julkisesti jaettavat tehtävät. SKS Oppi ja Tieto Oy huolehtii kaikista tehtäväaineistoihin liittyvistä tekijänoikeuksista.

Kymmeneen kategoriaan jaetut kielenhuollon tehtävät sopivat opiskelijan itsenäiseen harjoitteluun. Ohjelma antaa niistä opiskelijalle automaattisen palautteen. Muista Älyn tehtävistä opiskelija saa palautteen omalta opettajaltaan. Tehtävien tarkistaminen ja palautteen antaminen Älyssä on tehty opettajalle mahdollisimman helpoksi.

Opettaja-sivulle › Opiskelija-sivulle ›

Katso Älyn esittelyvideo

Äly toimii kaikilla laitteilla

Suunnittelussa on otettu huomioon nykypäivän älylaitteet, ja Äly toimii sulavasti kaikilla moderneilla laitteilla puhelimista pöytäkoneisiin. Eri toiminnallisuudet on suunniteltu toimimaan myös kosketusnäytöillä, eikä oppimisympäristön käyttö vaadi hiirtä tai erillistä näppäimistöä, vain internetyhteyden ja selaimen.

Opiskelijat voivat tehdä kaikkia tehtävätyyppejä myös puhelimellaan, jolloin harjoittelu onnistuu vaikka koulumatkalla. Myös opiskelijan ja opettajan välinen viestittely, tehtävien tarkistukset ja palautteiden lukemiset onnistuvat missä ja milloin vain.

Äly pitää huolen siitä, että myös keskeneräiset vastaukset tallentuvat järjestelmän muistiin, jolloin pidempiä tehtävävastauksia ja esseitä ei tarvitse kirjoittaa kerralla valmiiksi. Tehtävien pariin voi palata ja lähettää ne tarkistettavaksi myöhemmin.

Älyn tarina

Vuodesta 1948 lähtien Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on yhdessä Äidinkielen opettajain liiton kanssa julkaissut kirjana kunkin vuoden äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeen tehtävät ja valikoiman opiskelijoiden vastaustekstejä. Alun perin nimellä Valioaineita julkaistu vuosikirja on muuttunut ylioppilaskokeen mukana – esimerkiksi vuodesta 2006 lähtien mukana ovat olleet tekstitaidon kokeen tehtävät ja esimerkkivastaukset. Kirja on ollut sekä opettajille että opiskelijoille tärkeä apu ylioppilaskokeeseen valmistautumisessa.

Kun äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskoe muuttui sähköiseksi syksyllä 2018, sähköinen oppimisympäristö Äly korvasi Ylioppilastekstejä-kirjan. Äly palvelee opiskelijoita ja opettajia ylioppilaskokeeseen valmistautumisessa, kuten Ylioppilastekstejä-kirja on tehnyt jo vuosikymmenten ajan.

Äly on helppokäyttöinen väline opetusryhmien hallintaan, joten on luontevaa, että se laajenee koko lukion äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaaliksi.

Älyn tuottavat yhteistyössä SKS Oppi ja Tieto Oy ja Äidinkielen opettajain liitto. Älyn teknisestä toteutuksesta vastaa Mediapool Finland.

________________________________________________

Älyn sisältöjen parissa ovat työskennelleet

Äidinkielen opettajain liitto, ÄOL
toiminnanjohtaja Anne Helttunen
Oppimateriaalien kustannustoimittaja Kaisa-Maija Eeli

Älyn sisällöstä ja tehtävistä vastaa

ÄOL:n työryhmä:
Sari Hyytiäinen
Terhi Davies
Karl Grünn
Ulla Koivukangas
Ulla Lauhava
Päivi Pekanheimo
Teresa Rautapää
Jonna Riikonen
Taina Timonen-Keskimäki
Liisa Virtanen